De hele dag moe en ’s avonds klaar wakker

“Ik snap er niks van, hij klaagt de hele dag dat hij zo moe is, maar ’s avonds is hij het bed niet in te krijgen en heeft hij energie voor 10”.
Deze uitspraak hoor ik regelmatig in de praktijk. Meestal gaat het dan over een kind of partner met ADHD.

Dit gedrag heeft te maken met prikkels, prikkels en nog meer prikkels.
Overdag de vermoeidheid. Geluiden, beelden, geuren, smaken, gevoel.
Ga er maar aan staan. Al je zintuigen staan open, je hoort alles, je ziet alles, je ruikt alles, je proeft alles en voelt lichamelijk feilloos de gehele omgeving aan. Dit alles doe je grotendeels onbewust.

Ondanks dat je het onbewust doet, kost het een heleboel energie. Je wordt namelijk de hele dag geprikkeld door van alles om je heen en het brein filtert de informatie niet of nauwelijks en soms zelfs weer te veel. Nog maar te zwijgen van het feit dat je daarnaast alles (meestal) ook nog graag onder controle wilt hebben en graag perfect functioneert.

Het wordt avond. De zon gaat onder, het wordt donker.
Vanaf dat moment laat je steeds meer los en kom je steeds meer tot jezelf. Dat is het moment dat de energie toeneemt want:

Het is donker! Je ziet niet meer elke vogel vliegen, want die slapen en fluiten ook niet meer.
Je ziet niet iedereen meer voorbij gaan, want je bent thuis, het is donker en misschien heb je zelfs op dit tijdstip de gordijnen wel dicht, waardoor jouw wereld nog kleiner is.
Je hoort niet veel meer, want er zijn minder mensen op straat, het verkeer is afgenomen, kinderen liggen te slapen, jawel, want het is donker.
Je bent minder op je hoede, want inmiddels is het al na 22.00 uur, dus hoef je ook niet meer stand-by te staan voor het geval jouw telefoon gaat rinkelen. Het is namelijk laat op de avond, dus deze zal niet meer gaan. Ook dit wordt spontaan losgelaten.
De wereld om je heen komt tot rust en gaat zelfs slapen, dus geen geluiden van anderen, geen geuren, geen verwachtingen van anderen, geen lucht die fel gekleurd is, kortom rust.

Jouw brein maakt tijd voor zichzelf en begint te genieten van ontspanning. Deze ontspanning brengt je dan juist weer op de meest mooie ideeën. Ook om bepaalde dingen impulsief te gaan doen; dingen die je eigenlijk zou moeten laten liggen, simpelweg omdat het eigenlijk bedtijd is. Maar ja, wat maken die vijf minuten nou uit.
Nou ja vijf…, omdat je niet meer geprikkeld wordt, zegt de tijd op de klok je ook niet veel meer. Deze schenkt je wel de gedachten dat je naar bed moet, maar het is moeilijk daar naar te luisteren, want ja, ach nog even, vijf minuten…

Coaching Lisse ©
26 mei 2013

2 Reacties op De hele dag moe en ’s avonds klaar wakker

Snel leren = leuk leren

Uren aan je huiswerk en toch geen voldoende halen;
Leren, leren, leren, maar op de een of andere manier krijg je de lesstof niet in je hoofd;
Moeite hebben met plannen, want jouw dag is al zo vol;
Je wilt wel, maar het lukt gewoon niet;
Lezen, pfff, daar heb je geen zin in, want begrijpen doe je het toch niet;
Huiswerk, ZOVEEL, dat red je toch helemaal niet, je hebt ook nog een ander leven naast school hoor!

Herkenbaar? Dan is er goed nieuws!

Op de mooiste locatie in Lisse gaat de cursus ‘Snel leren = leuk leren’ binnenkort weer van start.
<<lees verder>>

“Ik leer anders”

logo ik leer anders coach g-3-largeLeerproblemen praktisch aanpakken met de training
Ik leer anders, leren op eigen wijze!”