Huiswerk met radio aan

Vroeger had ik een hekel aan school en als ik eerlijk ben, heb ik dat nog wel een beetje.

Waarom? Ach dat had zo z’n redenen. Op school, maar ook thuis had ik erg veel last van concentratieproblemen. Door alles werd ik afgeleid, waardoor het leek dat ik geen zin had in mijn huiswerk. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat dit wel een beetje waar was, maar de hoofdreden was dat ik het door de prikkels om mij heen het simpelweg vergat.

Zat ik boven achter mijn bureau en sloeg onze hond aan, dan liep ik toch even naar beneden om te kijken wat er aan de hand was. Vervolgens merkte ik dat ik dorst had en schonk dan even wat te drinken in. Als je van je drinken wil genieten, plof je even op de bank en zie je de nieuwe Donald Duck liggen. Het leest heel prettig op de bank met wat drinken in de hand.

Enfin, de schoolboeken boven en ik genietend van een glas drinken beneden op de bank.

Dit kon natuurlijk niet zo doorgaan, want het gebeurde ook wanneer er visite was of een ander gezinslid thuis met iets bezig was.

Op mijn kamer stond ook een radio-cassetterecorder. Toendertijd net zo modern als nu de i-pod. Ik ontdekte dat wanneer ik de radio aanzette ik mij al een stuk langer op mijn huiswerk kon concentreren en dat het werkte om deze wat harder te zetten wanneer er meer mensen in of om het huis waren. Helaas kwam op deze momenten ook het vooroordeel van anderen om de hoek kijken. Leren doe je namelijk in alle stilte en zeker niet met de radio aan! Uit dat ding.

Toch denk ik daar totaal anders over.

Er zijn veel meer volwassenen en kinderen zoals ik. Uit ervaring kan ik zeggen dat een radio op de achtergrond wel degelijk tot concentratie kan leiden.

Wanneer je snel bent afgeleid kan het zijn dat je in een stille omgeving alle geluiden uit de omgeving oppikt.

Stel je zit op de basisschool en jouw klas is bezig met een proefwerk. Uit alle macht probeer je jouw aandacht bij het proefwerk te houden. Je wilt het goed doen, je hebt er hard voor geleerd en dat wil je ook laten zien. Tijdens de les gaat de kleuterklas buitenspelen, gaat de telefoon in de directiekamer, komt buiten de vuilniswagen net de containers legen, loopt de remedialteacher langs op haar hakken ……

In gedachten word je boos op jezelf omdat je het moeilijk vindt jezelf af te sluiten voor al die geluiden buiten het lokaal. Je wilt je focussen, maar het lukt niet, wordt onzeker en vergeet pardoes alles wat je geleerd hebt ……

of

Stel je zit op de basisschool en jouw klas is bezig met een proefwerk. Uit alle macht probeer je jouw aandacht bij het proefwerk te houden. Je wilt het goed doen, je hebt er hard voor geleerd en dat wil je ook laten zien. Tijdens de les mag je van de juf haar MP3 lenen met daarop een rustig muziekje, zodat je de geluiden van buiten het lokaal niet hoort en je kunt laten zien wat je allemaal geleerd hebt ……

Kinderen, maar ook volwassenen die gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf en hierdoor snel afgeleid zijn kunnen er wel degelijk baat bij hebben om op de achtergrond muziek aan te zetten bij het maken van een opdracht of huiswerk. Dit helpt namelijk om andere geluiden buiten te sluiten.

Mildred van het Schip
Coaching Lisse

Mildred van het Schip

ADHD Coach
Individueel begeleider
(ASS, ADHD)
Trainer